Uređuju zonu u kojoj će Granolio kupovati proizvode seljaka s 4.000 ha – limun.hr

Početak projekta Općine Erdut i Poduzetničko razvojnog centra uređenja komunalne infrastrukture u gospodarskoj zoni Bijelo Brdo, vrijedan više od 600.000 eura, jučer su službeno predstavili općinski načelnik Jugoslav Vesić, donačelnik Dragan Vulin, direktorica PORC-a Bojana Orsić, Siniša Bulajić, tehnički koordinator projekta i Ružica Šimon, projektna administratorica. Riječ je o zoni u kojoj je dvije trećine zakupio i već počeo graditi svoje prostore prvi investitor Granolio d.d. Zagreb, tvrtka za trgovinu žitaricama, uljaricama, komponentama stočne hrane, živom stokom i mesom.

“U ovakvoj gospodarskoj situaciji odlučili smo uzeti stvar u svoje ruke i pokrenuti proizvodnju, odnosno otvarati gospodarske zone. Aplicirali smo prema EU projekt zone u Bijelom Brdu koji je prošao, mi sudjelujemo s 154.000 eura. To za nas znači nova radna mjesta, tvrka Granolio se odlično uklopila u ovo područje jer smo mi poljoprivredni kraj i na to stavljamo naglasak i sve više na proizvodnju zdrave hrane. Poljoprivrednici će biti odlični kooperanti. Kontaktiraju nas i tvrtke koje bave prodajom traktora i strojeva za poljoprivredu. Očekujemo male i srednje poduzetnike kojima nudimo određene povlastice koje su vezane uz uvjete zapošljavanja ovdašnjih stanovnika. Tu mislim na obrtnike, pogone s desetak ili više uposlenih“, kaže načelnik Vesić poručivši kako imaju brojne projekte koje su aplicirali prema EU i hrvatskim ministarstvima.

Bjelobrska gospodarska zona neće biti jedina. Predviđena je zona između Erduta i Dalja, a treća zona je u Dalju koju rade s partnerima iz Slovenije s bioplinskim postrojenjem, plastenicima i staklenicima. To je prostor koji je saniran jer je bio divlji deponij, a tu bi trebalo biti i gospodarsko dvorište zadruge iz Dalja Agro Dunav. Granolio planira do kraja lipnja sagraditi radnu pistu za otkup žitarica i uljarica s vagom te uredskim i skladišnim prostorijama vrijednima 2,5 milijuna kuna. Planiraju tri godine preko kooperacije Bijelo Brdo plasirati repromaterijal za do 4.000 ha i otkupiti ratarske proizvode s tih površina.

Izvor: http://limun.hr/main.aspx?id=807473&Page=3